QUI SOM

El Pla de Qualitat Costa Brava Centre – Girona, és una entitat sense ànim de lucre, que té per objectiu difondre els valors de la cultura de la qualitat entre les empreses del sector turístic.

La nostra funció és donar suport al sector empresarial turístic en el seu esforç per millorar els sistemes de treball, tot fomentat la cultura de la innovació empresarial que aporti als establiments participants al nostre Pla de Qualitat una millora en la seva competitivitat. A dia d’avui no concebem un producte o servei que no es realitzi amb seguretat, qualitat i respecte ambiental. Per tant, la gestió integrada d’aquests aspectes és el futur per ser una empresa competitiva en el mercat global actual.
Per aquest motiu, des del Pla de Qualitat Costa Brava Centre – Girona posem a l’abast dels nostres associats les eines per impulsar la millora contínua als vostres establiments: noves tecnologies, Responsabilitat Social Corporativa (RSC), accessibilitat, gestió ambiental i millora de l’eficiència energètica, seguretat i salubritat d’equipaments i processos de treball, etc.

OBJECTIUS
La missió del Pla de Qualitat Costa Brava Centre – Girona és donar suport i contribuir a la millora contínua dels establiments i entitats turístiques del territori mitjançant accions de:
Difusió de la cultura de la qualitat arreu del territori català
Fomentar l’associacionisme per a la millora de la qualitat afavorint la globalitat de la destinació
Formar a tots els estaments de l’organització
Recolzar i ajudar a l’empresari en la presa de decisions
Recerca de nous projectes avantatjosos per a l’establiment
Promocionar totes les empreses que lideren projectes de millora
Interlocució amb l’administració
Participació a la redacció de normes
Gestió de les auditories de qualitat
Recerca de nous projectes
Atenció i resolució de consultes dels socis
Participació a les taules de qualitat:
Pla de destí del Baix Empordà
Observatori de Catalunya

HISTÒRIA

El Pla de Qualitat va néixer l’any 1998, moment en què la Costa Brava Centre va entrar a formar part de la Prova Pilot en el Pla de Qualitat d’hotels i apartaments de la Secretaría de Estado de Comercio, Turismo y Pymes, juntament amb la Costa Daurada, Calvià, les províncies de Navarra, Rioja, Astúries i Castelló, les illes d’Eivissa, Menorca, Lanzarote i Fuerteventura, Cala Millor i Platja de Palma a Mallorca, la Manga del Mar Menor i la ciutat de Barcelona.

En aquell moment també la Unió d’Empresaris d’Hostaleria I Turisme de la Costa Brava Centre va ser escollida per la Secretaría de Estado de Comercio, Turismo y Pymes, i per la Federación Española de Restaurantes (FER) per participar en el primer Pla Pilot de Qualitat a restaurants, juntament amb Saragossa, Mallorca, Tenerife i la Costa del Sol. Aquest Pla Pilot fou d’especial rellevància ja que hi participaren 90 restaurants, fet que va aconseguir que la norma tingués un gran caràcter representatiu del sector de la nostra zona.

La inclusió de Costa Brava Centre al Pla de Qualitat Hotelera i al de restaurants, ambdós l’any 1998, es convertí en una oportunitat única per intervenir a la redacció de les normes que a partir de 1999 haurien de complir tots aquells establiments que volguessin obtenir el segell de qualitat, que seria atorgat per l’ICHE (Instituto para la Calidad Hotelera Española).

La importància de la intervenció de Costa Brava Centre a la redacció d’aquesta norma va ser evident en el fet que els establiments petits i familiars podrien haver tingut en el futur moltes dificultats per accedir als Segells de Qualitat si en la fixació de les normes només haguessin intervingut les grans cadenes hoteleres que dominen l’oferta. L’any 1999 es certificà l’Hotel Casamar, de Llafranc. Va ser el primer hotel certificat de 2 estrelles i 20 habitacions de tot Espanya.

ALTRES FETS DESTACATS DEL PLA DE QUALITAT COSTA BRAVA CENTRE – GIRONA

1999-2000: El Pla de Qualitat Costa Brava Centre – Girona va ser l’impulsor de la cultura de qualitat en el sector dels Apartaments Turístics, treballant per a l’adequació de la marca a la gestió d’apartaments turístics distribuïts de la mà d’ATA (Associació d’Apartaments Turístics). Fruit d’aquest treball conjunt va ser la certificació dels Apartaments Comte d’Empúries, d’Empuriabrava, l’any 2000, que van ser els primers apartaments de tot l’Estat Espanyol a aconseguir la certificació “Q de Calidad Turística”.

2002: El març de l’any 2002, el Pla de Qualitat Costa Brava Centre, conjuntament amb el Pla de Qualitat Costa Brava Sud, van iniciar la publicació de la revista trimestral de qualitat “Q10”. Aquesta fou la primera revista especialitzada en qualitat publicada a Espanya. A partir de l’any 2006, la revista canvià de format i es convertí en un butlletí electrònic mensual, que, actualment, es fa arribar a tots els associats.

2005: Es portà a terme el projecte “Destapa’t, mostra qualitat”. El projecte va partir del conveni de col·laboració entre el Departament de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Empordà i la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, per fomentar l’impuls de la qualitat turística mitjançant un seminari formatiu. Aquest seminari, dirigit als agents turístics privats i al sector públic de tot Catalunya, es portà a terme en sessions de treball de foment de l’impuls de la qualitat a cada comarca catalana.

També durant l’any 2005, el Pla de Qualitat Costa Brava Centre – Girona, juntament amb el Consell Comarcal del Baix Empordà i la Secretaría de Estado de Comercio y Turismo i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), van impulsar el Pla de Qualitat en Destinació Turística (SICTED) al Baix Empordà. L’objectiu del Pla és garantir que les entitats i empreses, turístiques i no turístiques, privades ¡ públiques del Baix Empordà ofereixin uns paràmetres homogenis de qualitat. Els primers certificats, aquell mateix any, van ser les Basses d’en Coll, de Llabià i el Museu d’Història de la Joguina, de Sant Feliu de Guíxols.

2006: Es porta a terme la incorporació del sector de les platges. La primera platja de la Costa Brava Centre a rebre el segell de “Q de Calidad Turística” fou la Platja Gran de Platja d’Aro, l’estiu d’aquell any.

2007: El Pla de Qualitat s’incorpora al Sistema de Qualitat Català. La Secretaria de Comerç i Turisme i la Direcció General de Turisme, dins el marc del Pla estratègic del Turisme de Catalunya 2005-2010, desenvolupen la voluntat d’establir un Sistema de Qualitat propi per als establiments turístics adaptat a la realitat del sector de Catalunya. L’objectiu és establir un sistema de qualitat que defineixi les eines bàsiques per certificar la qualitat als establiments. Durant l’any 2007 es duen a terme les següents reunions de treball per tal de definir els Criteris de Qualitat Turística i definir el Sistema de Certificació: 16 de maig, 11 de juliol, 5 de setembre i 3 d’octubre.

2008: S’aprova la Incorporació del col·lectiu de la Cuina de l’Empordanet, format per 18 restaurants, al Pla de Qualitat en Destinació del Baix Empordà (SICTED).

L’ICTE www.calidadturistica.es

L’any 2000, neix l’Instituto para la Calidad turística Española (ICTE), fruit de la fusió de les antigues associacions que cada sector havia creat, per a la promoció dels Sistemes d’Assegurament de la Qualitat a les empreses turístiques dels seus respectius àmbits.

L’any 2002, la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre és reconeguda per l’ICTE com a Delegació Territorial ICTE a les comarques del Baix Empordà, Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany, Garrotxa, Ripollès i Cerdanya. Les funcions com a delegació territorial a partir d’aquell moment són:
Prestar serveis tècnics, d’assessorament i informació a les empreses adherides al Pla de Qualitat; actuar en aspectes administratius i de gestió, vigilància i control de l’ús de marca, així com la seva promoció i difusió; actuar com a interlocutor turístic territorial davant les seves administracions en temes relatius a la qualitat; impulsar i difondre la cultura de qualitat a les empreses.

A partir de l’any 2005, l’ICTE traspassa la funció de normalització a AENOR (Asociación Española de Normalización), per tant, moltes de les normes de qualitat “Q” de cada subsector comencen el procés per esdevenir normes UNE. L’ICTE comença a col·laborar amb AENOR per promoure en l’àmbit europeu i internacional la conversió de la norma UNE (Una Norma Espanyola) en Norma EN (Norma Europea) i ISO (Norma Internacional), essent Espanya el país que lideri el procés a l’hora de normalitzar el sector turístic a l’àmbit mundial.

A dia d’avui, la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre té representació al Comitè Tècnic de Normalització 182 d’AENOR per a hotels i apartaments turístics i al Comitè Tècnic de Normalització 147 d’AENOR per a restaurants.