RESULTATS DEL PLA D’ACCESSIBILITAT TURÍSTICA DEL BAIX EMPORDÀ

El 69% dels recursos analitzats a la diagnosi comarcal presenten facilitats per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.

El passat 13 de desembre de 2017, el Consell Comarcal del Baix Empordà  va presentar els resultats del Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà als ajuntaments de la Comissió Turística (òrgan de gestió de la política comarcal) i al sector turístic.

CCBE_ACCESSIBILITAT

L’acte es va celebrar a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Empordà i el va residir el Sr. Joan Català Pagès, president del Consell Comarcal del Baix Empordà i el van acompanyar la Sra. Montse Nualart, tècnica de turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà i el Sr. Diego González, Soci-Director d’Acces Turismo Internacional Consulting.

El Pla d’accessibilitat turística del Baix Empordà té l’objectiu de posar en valor la comarca com a destinació turística accessible i generar un nou valor diferencial i qualitatiu en la competitivitat turística que ofereix el Baix Empordà.

El Pla d’Accessibilitat Turística va comptar amb 4 accions durant l’any 2017:

1. Presentació pública del projecte i sensibilització al sector turístic: és la presentació del projecte que es va realitzar el passat 27 de juny amb l’objectiu d’informar al sector turístic del pla d’accessibilitat turística i promoure la seva col·laboració en la millora de l’accessibilitat de l’oferta de la comarca.
2. Diagnosi de la comarca per conèixer el grau d’accessibilitat turística que ofereix el Baix Empordà, tant de l’oferta turística, com dels mateixos municipis i del conjunt de la destinació. La diagnosi s’ha realitzat a partir de l’eina www.empordaaccessible.com. Una eina de gestió per a la recollida de dades i de la que s’han pogut extreure els resultats i conclusions següents:
– El total de recursos convocats a participar ha estat de 978 dels quals han participat a la diagnosi 170 recursos. En percentatges seria un 17% del total que, tal i com ha comentat el Sr. Diego González, és un nivell de resposta per sobre del % de mitjana de resposta d’altres estudis similars que és del 10%. Per tant, el nivell de resposta ha estat positiu.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i
experimentals (Empordà Check-out! Exp. IE-19/16).
– S’han analitzat 170 recursos turístics i un 69% presenten facilitats per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.
– Els recursos més accessibles són els hotels, els museus, els nuclis històrics i les platges. Per altra banda, els recursos menys accessibles són les cases rurals i els apartaments turístics.
– Els municipis amb més recursos turístics que tenen facilitats per a persones amb discapacitat o amb mobilitat reduïda són Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, l’Estartit i Palafrugell.
– Cal destacar que pocs recursos són accessibles a d’altres tipus de discapacitat que no sigui mobilitat reduïda com és la discapacitat sensorial (cecs i sords) o intel·lectual.
– Tot i que els hotels són els recursos que tenen més facilitats en accessibilitat, la seva oferta accessible no cobreix la demanda existent.
– Les platges han estat els recursos més ben valorats, sobretot per l’esforç que s’està duent a terme perquè siguin accessibles.
3. Formació en matèria d’accessibilitat turística dirigida a tècnics de turisme, professionals dels diferents subsectors que actuen a la destinació i aturats que volguessin millorar la capacitat professional adquirint coneixements en turisme accessible. Aquesta formació es va dur a terme els dies 30, 31 d’octubre i 6, 7 de novembre i van haver-hi 13 inscrits. Els assistents van formar un grup molt representatiu dels recursos i serveis que gaudeix el turista en una destinació (hotels, restaurants, oficines de turisme, museus, agències de viatges, etc.) El curs era de 20 hores i comptava amb una part pràctica per aplicar els continguts impartits. El curs va comptar amb la participació de l’Agència Catalana de Turisme, del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i de l’Associació MIFAS, als quals s’ha agraït de nou la seva participació i predisposició.
4. Creació de manuals de bones pràctiques que permetran al sector turístic aplicar eines metodològiques per conèixer les condicions d’accessibilitat i poder millorar-les, així com la gestió de l’accessibilitat i l’atenció a aquest segment de turistes.

Un cop realitzada la diagnosi de la comarca, en una segona fase (2018), es preveu validar els recursos turístics accessibles detectats i posar-los en valor; així com més formació en matèria d’accessibilitat turística als ajuntaments i al sector turístic.

Per tirar endavant el projecte, el Consell Comarcal del Baix Empordà ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme, que treballen l’accessibilitat turística a Catalunya des de fa anys amb el seu programa Turisme per a tothom (www.turismeperatothom.catalunya.com) i també ha comptat amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que promou el turisme accessible a la nostra demarcació amb el seu programa de turisme inclusiu.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Deja tu comentario